Tips voor het dragen van een bril

Tips voor het dragen van een bril

27/07/2020 Uit Door Redactie

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig. Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen van 10 jaar een bril (CBS) en de verwachting is dat dit komende jaren gaat toenemen. Voor kinderen kan het erg spannend zijn om een (nieuwe) bril te krijgen. Vooral angst over de reactie van vriendjes en vriendinnetjes is aanwezig. Ook krijgen kinderen een gevoel dat ze anders zijn dan anderen.  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen zich goed en zelfverzekerd voelen met een bril op hun neus?

Onzekerheid bij kinderen die niet goed zien

Een kind dat bijziend is, kan hier heel onzeker van worden: het kan niet goed meedoen met sporten, herkent vriendjes niet op straat en veel activiteiten zijn spannend als je niet goed kunt zien. Door het niet goed kunnen lezen van het digibord en lesmateriaal, kan bovendien een leerachterstand opgelopen worden. Dit zijn natuurlijk allemaal geen leuke dingen, maar gelukkig is een bril een goede oplossing!

Laat jouw kind zelf een mooie bril uitkiezen!

Geef niet direct jouw mening of advies maar vraag je kind om wat hij/zij ervan vindt. Pas verschillende brilmonturen en vraag bijvoorbeeld: wat vind je mooi aan deze bril? Wat vind je van de kleuren? Hoe vind je dat de bril bij je gezicht past? Hiermee geef je je kind het vertrouwen dat het eigen oordeel goed is. Door je kind zelf te laten praten over de bril, vergroot je het vertrouwen dat de bril bij hem/haar past.

Denk ik oplossingen

Luister open en zonder vooroordeel naar de bezorgdheid van je kind over het dragen van de nieuwe bril. Als je kind aangeeft bang te zijn voor reacties, reageren veel ouders met: ‘de kinderen in de klas vinden het vast mooi’. Probeer in plaats daarvan mee te leven door te reageren als: ‘ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt om voor het eerst naar school te gaan met je nieuwe bril’. Bedenk vervolgens samen een oplossing hiervoor, zoals een korte spreekbeurt geven over het dragen van een bril of de oogmeting. Kijk voor meer tips op www.lebrille.com.